Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

AC thuisbatterij: werking, prijzen, ...

Een thuisbatterij is een handige, interessante investering als je zonnepanelen hebt liggen. Maar heb je al even stilgestaan bij de keuze tussen een AC-gekoppelde of DC-gekoppelde batterij? Een AC thuisbatterij slaat elektriciteit op in de vorm van gelijkstroom, maar zet die om in wisselstroom als je ze wil gebruiken. In dit artikel lees je meer over de werking, de prijs, de plaatsing, … van dit type thuisbatterij.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Kostprijs AC thuisbatterij
Hoe werkt een AC accu?
Hoe AC thuisaccu plaatsen?
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat is het verschil tussen een AC en een DC batterij?

Een AC thuisbatterij is ontworpen om gelijkstroom (DC) op te slaan en die om te zetten naar wisselstroom (AC) voor je huishoudelijk gebruik. Dat gebeurt dankzij de geïntegreerde omvormer in het systeem. Zo kan je meteen je groene energie gebruiken in huis. De batterij werkt dus op zichzelf en kan je los van alle andere installaties gebruiken. Het grootste verschil met een DC thuisbatterij is…

  • AC thuisbatterij: deze thuisaccu is uitgerust met een geïntegreerde omvormer. Daardoor zet de batterij gelijkstroom om in wisselstroom en levert die stroom vervolgens aan het elektrische systeem van je woning.
  • DC thuisbatterij: deze thuisaccu slaat zoals alle andere batterijen ook gelijkstroom op. Maar ze levert ook enkel gelijkstroom af aan je elektrische installatie. Een DC batterij gebruik je dus voor toepassingen die direct op gelijkstroom werken.

Wil je een AC thuisbatterij kopen voor je zonnepanelen? Laat je dan zeker eerst gericht adviseren door een erkende installateur over de meest aangewezen opslagcapaciteit, de locatie van de batterij, … Zo maak je de beste keuzes voor jouw AC thuisaccu. Ontvang nu voorstellen via onze offertedienst.

AC thuisbatterij

 

Voor- en nadelen van een AC thuisbatterij

 

  • Flexibel systeem: deze thuisbatterij kan je met of zonder zonnepanelen gebruiken en werkt goed in combinatie met een bestaande elektrische installatie. Je kan ook verschillende andere merken en types batterijen combineren met een AC thuisbatterij.
  • Integratie: welke elektrische installatie je ook hebt, een AC thuisbatterij is overal makkelijk te plaatsen. Je bestaande systemen en zonnepanelen-installatie blijven intact, waardoor een AC-gekoppeld systeem een slimme oplossing is voor je energieopslag.
  • Compatibiliteit: je kan meteen al jouw huishoudelijke apparaten aansluiten op een AC thuisbatterij. Al je toestellen werken namelijk op wisselstroom en een AC accu geeft meteen het juiste type stroom.

 

  • Lagere efficiëntie: er ontstaat meer energieverlies door de constante omzetting van DC naar AC en andersom. Daardoor ligt de efficiëntie van dit type batterij iets lager.
  • Complexe installatie: met een AC systeem moet je iets meer installeren. Denk aan een extra aansluiting in je zekeringkast en een omvormer als die niet is geïntegreerd. Maar omdat de batterij onafhankelijk werkt van zonnepanelen, kan een installateur de batterij overal eenvoudig toevoegen.
  • Grotere investering: de toevoeging van een omvormer maakt AC batterijen vaak wat duurder dan standaard DC thuisbatterijen. Door de extra investering geniet je wel meteen van bruikbare stroom voor al je huishoudelijke toestellen.

 

Wanneer kies je voor een AC thuisbatterij?

Het is een gunstige optie als je al een zonnepanelen-installatie hebt waar je nog meerdere jaren garantie op hebt. De AC thuisbatterij kan je makkelijk integreren zonder grote aanpassingen, waardoor je niets aan andere elektrische systemen moet veranderen. De accu staat op zichzelf en biedt meer veelzijdigheid.

Wil je meer informatie over een AC of DC batterij? Als je zowel netstroom als zonne-energie wil opslaan zonder ingewikkelde installaties is een AC thuisbatterij een ideale oplossing. Ontvang gratis advies op maat van installateurs. Start je aanvraag hier.

 

Kostprijs AC thuisbatterij

Wat kost een AC thuisbatterij? Je vindt zo’n batterij met wisselstroom voor gemiddeld 6.000 à 10.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing). De prijs varieert volgens het merk, de capaciteit en de installatiekosten. Gemiddeld mag je dus rekenen op een hogere prijs dan standaard DC-systemen. De exacte kostprijs hangt verder nog af van de extra gekozen functies.

Benieuwd naar een concreet prijsvoorstel? De prijzen voor een thuisbatterij verschillen vaak ook van specialist tot specialist. Vergelijk dus verschillende offertes vooraleer je in zee gaat met een installateur. Ontvang meerdere offertes en kies zo voor het beste voorstel. Start hier je prijsaanvraag.

 

AC thuisbatterij plaatsen

 

Hoe werkt een AC accu?

Hoe werkt een AC (wisselstroom) thuisbatterij? Hieronder lees je de werking in een aantal stappen:

 

STAP 1 = zonnepanelen wekken energie op

Een thuisbatterij laad je op met de opgewekte energie van je zonnepanelen. Maar hoe komt die opgewekte energie tot bij de batterij? Zonnepanelen zetten eerst het zonlicht om in gelijkstroom (DC). Zonnepanelen-installaties hebben altijd een omvormer die de opgewekte stroom vervolgens omzet naar wisselstroom. Die wisselstroom kan je dan gebruiken voor je huishoudelijke toestellen. Heb je meer opgewekte energie dan je gebruikt? Dan staat de batterij klaar om je energie op te slaan.

 

STAP 2 = AC batterij zet wisselstroom om naar gelijkstroom

Omdat batterijen alleen gelijkstroom kunnen opslaan, wordt de niet gebruikte stroom (AC) weer omgezet naar gelijkstroom door de batterijomvormer. Je AC thuisbatterij slaat dus wel DC stroom op. Dit betekent dat er een eerste conversie van AC naar DC is in de batterij. Een AC-thuisbatterij werkt dus samen met een eigen omvormer die verantwoordelijk is voor het omzetten van beide stromen.

 

STAP 3 = AC batterij zet opgeslagen gelijkstroom om naar wisselstroom

Als je je opgewekte stroom weer wil gebruiken, treedt de batterij-omvormer weer in werking. De thuisbatterij zet de gelijkstroom weer om naar wisselstroom, zodat je de energie meteen in je woning kan gebruiken. Zo ontstaat een tweede conversie van DC naar AC en is je opgewekte energie een aantal keren omgezet. Deze stappen zorgen voor een klein energieverlies.

 

STAP 4 = AC thuisbatterij kan ook goedkope netstroom opslaan

AC-batterijen werken naadloos samen met het elektriciteitsnet. Bij stroomuitval of piekmomenten kan de batterij meteen wisselstroom leveren in je woning. Maar je kan ook elektriciteit aan het daltarief aankopen en opslaan. Produceren je zonnepanelen dus minder stroom door het slechte weer? Dan kan je op die manier ook goedkopere stroom van het elektriciteitsnet gebruiken.

 

Hoe AC thuisaccu plaatsen?

De installatie van een AC thuisbatterij gaat relatief eenvoudig en snel. Toch zijn er een aantal zaken waar een installateur goed op moet letten. Een expert gaat als volgt te werk:

 

  1. Verkennend gesprek

    Een eerste gesprek met een expert bij je thuis helpt je om alle belangrijke beslissingen te maken. Welke capaciteit heb je nodig? Op welke plek wil je jouw AC batterij installeren? En uit welke merken kan je kiezen? Na een oriënterend gesprek heb je alle informatie om de meest geschikte thuisbatterij te bestellen.

  2. AC thuisbatterij plaatsen

    Heb je alle knopen doorgehakt en een afspraak gemaakt met je installateur? Dan kan die je AC thuisbatterij komen plaatsen. Je laat een AC batterij apart aansluiten op je elektrische installatie. Werk je met een aparte omvormer? Dan installeert de expert deze zo dicht mogelijk bij je batterij. Het grote voordeel aan AC thuisbatterijen is dat je alle merken, zonnepanelen-installaties en type batterijen kan aansluiten aan een AC-gekoppeld systeem. Kies ook voor een goed geventileerde ruimte voor je thuisbatterij.

  3. Accu gebruiksklaar maken

    Een ervaren installateur stelt de thuisbatterij in naar jouw wensen. Zo werkt je AC batterij optimaal binnen jouw energiebehoeften en energiebeheer. Werkt jouw thuisbatterij met een mobiele app? Dan zal je installateur alle opties uitleggen en de juiste wijzigingen ingeven op je smartphone of laptop.

 

Mogelijke alternatieven

Afhankelijk van je situatie en persoonlijke energiebehoeften, kunnen andere systemen interessanter zijn. Hier zijn een aantal alternatieven om je stroom op te slaan:

  • DC thuisbatterij: wil je specifiek zonne-energie opslaan overdag en stroom overzetten tijdens voordelige momenten op het elektriciteitsnet? Dan haal je met een DC accu een hogere efficiëntie en moet je niet extra investeren in een AC thuisbatterij. Met deze batterij laad je wel enkel toestellen of een elektrische wagen op die op gelijkstroom werken.
  • Hybride systemen: een combinatie van AC en DC batterijen zorgt voor een maximale energieopslag en flexibiliteit. Zo heb je een AC thuisbatterij voor je huishoudelijk gebruik en beschik je ook over een DC systeem waarmee je je elektrische wagen (of andere apparaten) kan opladen met gelijkstroom.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een erkende installateur!

De keuze voor een thuisbatterij maak je beter samen met een specialist. Welke batterij is het meest geschikt voor jouw energieverbruik? Welke opslagcapaciteit heb je nodig en waar moet je batterij komen? Een installateur helpt je om de juiste keuzes te maken.

Starten met vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs