Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thuisbatterijen: brandgevaar of niet?

Heb je in je garage of kelder een thuisbatterij hangen of wil je binnenkort zo’n batterij aanschaffen? Dan vroeg je je misschien al af of zo’n batterij een brandgevaar inhoudt of niet. Goed nieuws, dat risico kan je gelukkig tot het absolute minimum beperken. Welke factoren van belang zijn, lees je in dit artikel!

 

Vormen thuisbatterijen een risico op brandgevaar?

1. Welk type batterij is het meest brandveilig?
2. Aan welke veiligheidsnormen voldoen thuisbatterijen?
3. Hoe plaats ik een thuisbatterij op een veilige manier?
4. Hoe hou ik mijn thuisbatterij brandveilig?

Hoe kies je een brandveilige thuisbatterij? Met de groeiende populariteit van thuisbatterijen komt ook de vraag rond brandveiligheid naar boven. Is er brandgevaar als je een thuisbatterij laat plaatsen? We overlopen in dit artikel hoe je de risico’s uitsluit en je thuisbatterij op een brandveilige manier laat plaatsen. Ontvang gratis advies op maat van meerdere erkende installateurs in je buurt!

thuisbatterij brandgevaar

 

1. Welk type batterij is het meest brandveilig?

Welke thuisbatterij scoort het best op vlak van brandveiligheid? Je hebt een aantal verschillende soorten batterijen. Hoe groot de kans is op brand per type batterij hangt natuurlijk ook af van andere factoren. Maar de ene thuisbatterij is meer brandgevoelig dan de andere.

 

1. Lithium-ion batterij

Dit is de meest rendabele en geschikte batterij in vele situaties. Maar hoe zit het met brandgevaar? De populaire lithium-ion batterij is licht en compact én heeft een grote opslagcapaciteit. Daardoor zijn deze batterijen iets brandgevoeliger. Gelukkig moet je je zeker geen zorgen maken. Investeer je in een kwalitatieve batterij van een goed merk? Dan is het risico op brand nihil.

 

2. Lithium-ijzerfosfaat batterij

Een tweede batterij met lithium is de lithium-ijzerfosfaat batterij. De accu staat bekend om zijn veiligheid en stabiliteit. De batterijcellen kunnen hoge temperaturen weerstaan, waardoor je minder risico’s hebt op kortsluiting of oververhitting. Het is daarom een perfecte en brandveilige keuze om je energie thuis op te slaan. Hoewel de LiFePO4 batterij de perfecte batterij lijkt, presteert de accu minder goed bij lagere temperaturen en hebben ze een lagere energiedichtheid dan ion accu’s.

 

3. Zoutwater batterij

De zoutwater batterij is relatief nieuw. Deze technologie is milieuvriendelijk en ook 1 van de veiligste batterijen. Door de natuurlijke stoffen in de batterij bestaat er bijna geen brandgevaar of explosiegevaar. Voor een veilig gevoel heb je wel wat ruimte nodig. Deze batterijen zijn op dit moment nog behoorlijk groot en zwaar.

 

4. Loodzuur batterij

Dit zijn de goedkoopste batterijen, maar specialisten plaatsen dit type niet meer. De kans op oververhitting is bij loodzuur batterijen groter dan bij de andere. De grote en zware batterij scoort dus niet goed op vlak van brandveiligheid.

 


2. Aan welke veiligheidsnormen voldoen thuisbatterijen?

Thuisbatterijen moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen en certificeringen om te garanderen dat ze veilig zijn om te gebruiken. In Europa kunnen erkende bedrijven enkel batterijen op de markt brengen via de vooropgestelde regels en normen. We sommen enkele normen op:

  • CE-markering: thuisbatterijen moeten voldoen aan deze markering. Producenten tonen hiermee aan dat de batterijen geslaagd zijn voor veiligheidstesten en risicoanalyses. Zo’n thuisbatterij voldoet aan de EU-veiligheidsvoorschriften en gezondheidsnormen.
  • IEC-EN 62619: de internationale IEC 62619-norm toont aan dat je thuisbatterij of Batterij Management Systeem (BMS) gekwalificeerd en beveiligd is qua brandrisico in een batterijcel. Deze norm is van toepassing op lithiumbatterijen en test de accu’s op verschillende vlakken.
  • Voorwaarden productie-installatie: een specialist controleert voor de plaatsing of je thuisbatterij-installatie voldoet aan deze voorwaarden. Zo laat je een mogelijke omvormer controleren en bekijkt een installateur de gehele installatie via een vereenvoudigd proces. Hiervoor gelden de regels van het Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI).

 

Welke thuisbatterij laat ik nu het best installeren?

De zoektocht naar een geschikte en veilige thuisbatterij is niet vanzelfsprekend. Je moet op vele zaken letten en de verschillende mogelijkheden goed vergelijken. De accu’s van kwalitatieve merken zijn zeker brandveilig door alle regels en veiligheidsnormen.

Wil je meer informatie over thuisbatterijen? Contacteer een specialist en krijg persoonlijk advies over brandveiligheid en alle soorten batterijen. Een ervaren installateur helpt je graag verder met de correcte plaatsing en accugebruik. Start je aanvraag hier.

 


3. Hoe plaats ik een thuisbatterij op een veilige manier?

Zelf een thuisbatterij plaatsen, brengt risico’s met zich mee. De installatie van zo’n accu is minstens even belangrijk als de brandveilige technologie zelf. Met een specialist zorg je ervoor dat je je thuisbatterij volledig volgens de regels installeert. Hier kan je allemaal op rekenen voor een brandveilige plaatsing:

  • Oriënterend gesprek: samen met een ervaren installateur bekijk je wat de beste mogelijkheid is voor je woning. De juiste batterij kiezen is zeer belangrijk voor de brandveiligheid. Je nieuwe accu moet compatibel zijn met je stroomverbruik, je zonnepanelen-installatie en algemene elektrische installatie. Op basis van je situatie en behoeften kiest een expert de meest veilige en geschikte thuisbatterij.
  • Veilige plaatsing: een geschikte batterij moet je natuurlijk correct en precies laten monteren. Een specialist houdt rekening met alle belangrijke zaken en installeert je accu op een veilige locatie.
  • Eerste gebruik: na de installatie maakt de specialist de thuisbatterij klaar voor gebruik. Zo krijg je advies en tips om je thuisbatterij goed en veilig te bedienen, leer je de werking tot in de puntjes kennen, …
  • Melding & keuring: om een veilig netbeheer te creëren, moet je je thuisbatterij aanmelden bij Fluvius. Die aanmelding moet je zelf doen via de groene stroom-tool op de website van Fluvius. Heb je je elektrische installatie moeten uitbreiden? Dan is achteraf nog een herkeuring van je elektriciteit nodig.

 

thuisbatterij installeren

 


4. Hoe houd ik mijn thuisbatterij brandveilig?

Na een correcte installatie hou je je thuisbatterij het liefst zo lang mogelijk brandveilig. Hier zijn een aantal tips om je thuisaccu op een goede manier te gebruiken:

  • Regelmatig onderhoud: controleer je batterij regelmatig op slijtage of beschadigingen. Zo voorkom je dat jouw thuisbatterij sneller opwarmt of kapot gaat. Kijk ook altijd even naar de status van je toestel. Je zorgt er best voor dat de software up-to-date is, aangezien die vaak veiligheidsmaatregelen bevatten.
  • Koele omgeving: een frisse omgeving vermindert het risico op oververhitting of kortsluitingen. De temperatuur in de ruimte mag nooit lager zijn dan 0°C en hoger zijn dan 40°C. Laat ook voldoende ruimte rond de thuisbatterij en leg nooit iets op het toestel.
  • Monitoring: kan je de prestaties van je accu volgen? Het is interessant om de werking van je batterij te bekijken. Op die manier detecteer je sneller abnormale activiteiten en krijg je een waarschuwing als je thuisbatterij problemen heeft.
  • Veiligheidsvoorzieningen: je doet er goed aan om in de buurt van je thuisbatterij een rookmelder te installeren. Een geschikte brandblusser naast je elektrische installatie houden, is ook zeker een goede tip. Kies voor een brandblusser die specifiek geschikt is voor elektrische branden.

 


 

CONCLUSIE: is een thuisbatterij brandveilig genoeg?

Thuisbatterijen zijn een uitstekende investering voor een duurzaam en onafhankelijk energiegebruik. Maar vormen deze batterijen nu een groter risico op brand? En moet je ongerust zijn als je een thuisbatterij laat plaatsen? Absoluut niet! Het is een veilige en betrouwbare technologie als je je goed laat informeren.

Kies voor brandveilige batterijtypes die voldoen aan de strikte veiligheidsnormen en laat je accu in een geschikte ruimte installeren door een professional. Daarnaast kan je zelf nog maatregelen nemen zoals een regelmatig onderhoud en een goede opvolging. Zo minimaliseer je het brandrisico en geniet je van een veilige en duurzame energieopslag.

Vergelijk meerdere voorstellen voor een thuisbatterij! Je veiligheid begint met een specialist die je kan vertrouwen. Ontvang voorstellen van meerdere experts via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor een thuisbatterij ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte installatie van de thuisbatterij. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs